Wandelen rond de Scherpenberg in Heuvelland

We vertrekken aan de kerk van de deelgemeente De Klijte. Gedurende de hele wandeling (zo’n 6,5 km) zullen we genieten van prachtige vergezichten. Langs de Ommegangstraat en de Boschdreve hebben we een prachtig zicht op de Scherpenberg die is uitgebouwd tot een Vlaams natuurreservaat. Wat hier speciaal is, zijn de enkele wijngaarden die  een tijd geleden op de heuvelruggen werden aangeplant. Want Heuvelland speelt vandaag mee op de markt van de Belgische wijnen. En met de Scherpenberg op de achtergrond komen de wijngaarden nog beter tot hun recht. In de verte verschijnt de Catsberg te herkennen aan de zendmast en het klooster.

   
   
   
   

Deze streek leed enorm tijdens de Eerste Wereldoorlog en was volledig frontgebied. Ook vandaag nog is de Grote Oorlog niet ver weg. Tijdens het ploegen, halen landbouwers nog regelmatig oorlogsmateriaal, vooral obussen, uit de grond. De boeren zijn het zo gewoon dat ze de obus aan de zijkant van hun veld zetten in afwachting dat de ontmijningsdienst die komt ophalen. Een ongewoon zicht voor wie niet met deze streek vertrouwd is.

We steken de Dikkebusstraat – een nogal druk bereden weg – over. Via de Bellestraat en de Molenstraat wandelen we nu rond de Scherpenberg. Via de Kalisse- en de Zavelaarstraat gaat het terug naar de dorpskern van De Klijte. Ondertussen genieten we van een prachtig zicht op de Kemmelberg die ons rechts vergezelt gedurende de rest van het parcours. En wie zich omdraait kijkt recht op de kerktoren van Loker, een andere deelgemeente van Heuvelland[1].

 


[1] Westtoer 06/2009/3

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>