100 jaar geleden schreef Sylvain Van Praet in zijn dagboek


14 oktober 1914 was de eerste dag van de Duitse bezetting. Hier komen elke dag in eigen vertaling de gebeurtenissen verteld door de Oostendse stadsbediende Sylvain Van Praet die zijn onuitgegeven dagboek - The occupation of Ostend by the Germans – in het Engels bijhield tot aan de bevrijding van de stad in oktober 1918. Veel leesgenot.

 

Afkortingen en tekens

Dagboek Van Praet 1914

Dagboek Van Praet 1915

Dagboek Van Praet 1916

Dagboek Van Praet 1917

Dagboek Van Praet 1918

Oostende, Dinsdag 19  - Zondag 24 Februari 1918.

Het op grote schaal bestelen van de burgerbevolking is tegenwoordig schering en inslag. Maar nu zijn Duitse militairen ook nog betrokken bij moordpartijen.

Deze week heeft een Duitse soldaat bijna een heel gezin uitgemoord in Snaaskerke. De man was bij boer Vanmassenhove boter gaan halen en keerde daarna terug naar Oostende in gezelschap van de schoonbroer van Vanmassenhove, Boydens, die eveneens om boter was gekomen Ze hoopten op die manier eventuele problemen met Duitse gendarmen te vermijden. Aan de stadsgrens van Oostende namen de twee afscheid van elkaar en Schlömer, want zo heette de soldaat, keerde op zijn stappen terug naar de boerderij. Daar vertelde hij dat Boydens was aangehouden en dat hij 1000 DM nodig had voor zijn vrijlating. Toen boer Vanmassenhove weigerde op de vraag in te gaan, trok de bandiet zijn revolver en schoot Vanmassenhove neer. De boerin en één van de zonen probeerden nog tussen te komen maar werden op hun beurt neergeschoten. De jongste zoon kon ontsnappen.

De boerin en haar zoon werden levensgevaarlijk gewond. De foto van Schlömer werd op verschillende plaatsen uitgehangen. Vóór de oorlog was hij al gekend als misdadiger en veroordeeld tot vijftien jaar opsluiting. Een echte schande dat Duitsland de deuren van zijn gevangenissen openzet om criminelen toe te laten dienst te nemen in het leger. In andere beschaafde landen is van zoiets geen sprake.  En zeggen dat het al de tweede keer is dat zoiets gebeurt in Snaaskerke.

De 21ste van deze maand werd nog een moord gepleegd, deze keer in Oostende. De heer Daems (?) werd dood aangetroffen in zijn zetel in de kelderverdieping van zijn woning op de hoek van de Aartshertoginne- en de Ooststraat. Zijn hoofd was doorboord met een 4 mm-kogel uit een Duitse revolver.

Het lijkt erop dat het bloed van de Hunnen oververhit geraakt. Er vallen steeds meer  slachtoffers.

© Vertaling John Aspeslagh. Tekst overnemen kan mits bronvermelding.

Over de eerste oorlogsweken: