100 jaar geleden schreef Sylvain Van Praet in zijn dagboek


14 oktober 1914 was de eerste dag van de Duitse bezetting. Hier komen elke dag in eigen vertaling de gebeurtenissen verteld door de Oostendse stadsbediende Sylvain Van Praet die zijn onuitgegeven dagboek - The occupation of Ostend by the Germans – in het Engels bijhield tot aan de bevrijding van de stad in oktober 1918. Veel leesgenot.

 

Afkortingen en tekens

Dagboek Van Praet 1914

Dagboek Van Praet 1915

Dagboek Van Praet 1916

Dagboek Van Praet 1917

Dagboek Van Praet 1918

Oostende, Zaterdag 1 – Maandag 17 Juni 1918

Alphonse Vanhooren die getroffen werd toen het afweergeschut het eskadron geallieerde vliegtuigen wegjoeg, is aan zijn verwondingen bezweken.

Sedert 21 mei kunnen de Oostendenaars weer rustig slapen. Het is niet langer nodig om naar de schuilkelders te rennen. Er zijn toch nog enkele vliegtuigen boven de stad verschenen met de explosie van een aantal van die vervloekte projectielen van de Duitse afweer tot gevolg.

Van het mooie nieuwe station Oostende Kaai staat alleen nog het skelet overeind. De Duitsers zijn volop bezig met de ontmanteling en gebruiken hiervoor zelfs springstof. Nog een vandalenstreek op de nu al ellenlange lijst van misdaden begaan door de Hunnen.

Al een tijdje horen we dat Brugge bijna elke dag bezoek krijgt van geallieerde eskadrons. Die schijnen / er een genoegen in te scheppen om in de Brugse rand belangrijke Duitse werkplaatsen te vernietigen. Blijkbaar zijn die geallieerde aanvallen doeltreffend en zijn de Duitsers zijn daar helemaal niet opgezet mee.

Vandaag 11 juni om 20.30 uur Duitse tijd, heeft het Duits afweergeschut pas geschoten nadat een geallieerd eskadron van meer dan een half dozijn vliegtuigen al twintig bommen en meer had afgeworpen in de buurt van de haven. Momenteel weet ik nog niet wat dit bombardement heeft aangericht.

We werden al een tijdje niet meer gebombardeerd. Maar sedert een paar dagen zijn de nachtelijke raids terug van weg geweest. Nu komen ze zelfs overdag ook overvliegen. Brugge kreeg bijna dagelijks bezoek van volledige eskadrons die zowel de dokken als de aangemeerde torpedoboten viseerden. Die laatsten verhuisden via de Brugse vaart naar Oostende zodat wij nu aan de beurt zijn.

De bommen die ze droppen zijn klein maar hebben een ongeziene kracht als ze exploderen.

Sedert 11 juni[1] werden volgende personen hierbij gedood of gewond:

Bombardement van 11 juni om 20.45 uur:

gedood:

Etienne Marlein, 50 jaar, Canadastraat 3

Bombardement van 12 juni om 20.15 uur:

gedood:

Benoit Delanghe, 30 jaar, uit Vlissegem

Auguste Deschrijver, 49 jaar, uit Blankenberge

zwaar gewond:

Sophie Janssens, 57 jaar, Vrijhavenstraat 34

licht gewond:

Frans Claeys, 49 jaar, Bredensesteenweg 8

Louis Willems, 60 jaar, Muscarstraat 25

Rosalie Jonckheere, 70 jaar, Blekerskaai[2] 15

Jules Vyncke, 65 jaar, Blekerskaai 19

Hortense Denecker, 52 jaar, idem

Bombardement van 16 juni om 00.15 uur:

gedood:

Mathilde Vlamynck, 39 jaar, Christinastraat 19 /

licht gewond:

André Devos, 79 jaar, Christinastraat

Gastaldi Constance, 32 jaar, Christinastraat

Goes Marie, 76 jaar, idem

Bombardement van 17 juni om 11.00 uur:

zwaar gewond:

Albert Deprouw, 9 jaar, Langestraat 37

licht gewond:

Mevr. Deprouw, 36 jaar, idem

Louise Rouffaert, 38 jaar, idem


[1]Duinengalm van 19 en 26 november 1920 vermeldt geen bombardementen meer voor de periode 22mei tot 29 juli 1918. Voor de dodelijke slachtoffers uit die periode, zie ook Elleboudt-Lefèvre, p. 567.

[2]Nu Vaartblekerskaai.

© Vertaling John Aspeslagh. Tekst overnemen kan mits bronvermelding.

Over de eerste oorlogsweken: