100 jaar geleden schreef Sylvain Van Praet in zijn dagboek


14 oktober 1914 was de eerste dag van de Duitse bezetting. Hier komen elke dag in eigen vertaling de gebeurtenissen verteld door de Oostendse stadsbediende Sylvain Van Praet die zijn onuitgegeven dagboek - The occupation of Ostend by the Germans – in het Engels bijhield tot aan de bevrijding van de stad in oktober 1918. Veel leesgenot.

 

Afkortingen en tekens

Dagboek Van Praet 1914

Dagboek Van Praet 1915

Dagboek Van Praet 1916

Dagboek Van Praet 1917

Dagboek Van Praet 1918

Oostende, Maandag 19 November  - Dinsdag 4 December 1917.

De laatste dagen is er niets bijzonders meer gebeurd.

De Kommandantur is verhuisd van de Ooststraat naar de Sint-Petersburgstraat[1] in het gebouw van het Koninklijk Atheneum.

Als gevolg van het Brits offensief bij Kamerrijk, zagen we hier militairen, voornamelijk   Beierse eenheden, overhaast vertrekken.

Het offensief in de boog rond Ieper lijkt gestopt.

Men mag maximum 30m3 gas per maand gebruiken.  De prijs werd vastgelegd op 0,45 BEF per m3.

Alle klompen werden opgeëist. Waarschijnlijk gaan ze naar Duitsland waar geen leder meer voorradig is. Hier betaal je tegenwoordig 70 à 80 BEF voor een paar gewone schoenen, herstellen van zolen en hielen kost algauw tussen de 30 en de 40 BEF.

Ook de wol uit matrassen is opgeëist. Binnenkort vernemen we hoeveel elke inwoner zal moeten inleveren.

Een kilo boter – voor zover die nog te vinden is – kost momenteel 30 BEF, een brood van een kilo 0,58 BEF. Voor een chocoladereep betaal je 2,5 BEF. Bruine zeep kost 15,80 BEF de kilo en een doos stekjes 1,5 BEF. Honderd kilo zout kost 44 BEF, een ei 1 BEF en een bolhoed tussen de 20 en de 25 BEF.

Het nieuws uit Rusland is nog slechter dan slecht en in de Duitse pers gaat het over de afzonderlijke wapenstilstand tussen Rusland en de Centrale Mogendheden. Dat belooft niet veel goeds voor ons.


[1] Nu Leon Spilliaertstraat. In de Ooststraat was ze gevestigd in de Albertschool.

© Vertaling John Aspeslagh. Tekst overnemen kan mits bronvermelding.

Over de eerste oorlogsweken: