Werk van Brody Neuenschwander in Koksijde

In kader van Beaufort 04 loopt in de 12de eeuwse abtskapel van Ten Bogaerde een tentoonstelling van tekstwerken van de kalligraaf Brody Neuenschwander. De tentoonstelling kreeg de naam van Documentation en loopt tot 2 september 2012.

Ondanks zijn Duits klinkende naam is Brody in de States geboren. Hij zag het levenslicht in Houston in 1958 en behaalde in Londen een doctoraat in de kunstgeschiedenis. Ondertussen is hij getrouwd met een Vlaamse en woont in Brugge. Hij spreekt heel vlot Nederlands waarin nog een lichte Engelse tongval doorklinkt. Kalligrafie houdt hem al jaren bezig. Zo leert hij nu Chinees en Arabisch met de bedoeling de kalligrafische gewoonten en principes uit deze talen toe te passen op ons Latijns alfabet.

   

Het werk dat hij presenteert in Documentation heeft hij speciaal ontworpen en aangepast aan de ruimte van de abtskapel die voor hem een soort meditatieruimte is. Vooral de zwart-wit werken die Brody voor de grote ramen heeft geplaatst, intrigeren en trekken de aandacht van de bezoeker. Brody spreekt van “hedendaags brandglas”. Als materiaal gebruikte hij doorzichtig kalkpapier dat van de achterkant wordt belicht door het binnenvallend daglicht. Geen sprake dus van kunstlicht of spots.

     

Voor hem is kalligrafie niet louter techniek.  Wat door zijn hoofd schiet, schrijft hij neer. Meestal is het leesbaar maar soms verdwijnt het onder andere woorden of vlekken. Zijn werk is dan ook een soort dagboek, een weerspiegeling van zijn visie over het leven, over de kunst, over het mens-zijn in het algemeen.

Leesbaarheid van de teksten is voor hem geen prioriteit. Zijn geschrift kan alle kanten uit: van mooie gevormde letters tot krassen of vlekken, woorden die verdwijnen onder andere woorden of zelfs onder papierlagen.

     

Midden zijn kalligrafisch werk heeft de kunstenaar ook een collectie van 500 boeken geplaatst. Titels hebben geen belang meer want de boeken zijn met zwarte verf overschilderd. Brody noemt het zijn “dode bibliotheek“: requiem voor een medium dat door de digitale revolutie tot verdwijnen is gedoemd. We schrijven steeds minder en lezen minder papieren boeken. In de plaats daarvan tokkelen we op de PC of lezen we de digitale krant op onze tablet.

De gemeente Koksijde investeerde heel wat in Documentation en verdient zeker een pluim voor de organisatie en de promotiecampagne. Bij het binnenkomen, krijgt de bezoeker gratis een verzorgd boekje met de teksten en de foto’s van het tentoongesteld werk. Het bewaren waard.

Over de kunstenaar en zijn oeuvre kan men ook heel wat lezen op de website van de gemeente Koksijde en op de eigen website van Brody Neuenschwander.

De twee interviews die in juni werden uitgezonden op Focus-WTV kan men hierna bekijken.

One thought on “Werk van Brody Neuenschwander in Koksijde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>