Koekuit wandelpad Moorslede

Moorslede ligt halfweg tussen Roeselare en Ieper en is niet te verwarren met Moorsele in het Kortrijkse. Het acht kilometers lang wandelpad[1] voert ons door de zandleemgronden van een nog voornamelijk agrarisch gebied. Veel bezienswaardigheden zullen we niet tegenkomen. Vandaag worden in de streek voornamelijk maïs, bloemkool, prei en suikerbieten geteeld. De akkerbouw uit de 19de eeuw maakte plaats voor intensieve vee- en groenteteelt. Van de 420 ha bos uit de 19de eeuw blijven amper een paar restanten over.

We vertrekken aan de brandweerkazerne (Kerkhofstraat) en nemen de Kouterweg vanwaar we bij helder weer zicht hebben op de kerktorens van Izegem, Beitem, Ledegem, Slypskapelle en vooral van de basiliek van Dadizele.

We steken de Gentsestraat over en komen zo in het gehucht de Koekuit. Daar passeren we langs het Teerlingbos[2]. Het wijkschooltje is ondertussen opgedoekt en het gebouw kwam in privé handen. Het huidig Koekuitkasteel dateert pas van het einde van de 19de eeuw en werd opgetrokken op veel oudere grondvesten. Spijtig genoeg is het in privébezit en kan het niet worden bezocht. We staan even stil voor de poort maar spijtig genoeg belemmeren de aanplanting en de bomen elke inkijk.

   
   

Via de Krasselhoekstraat bereiken we opnieuw de Gentsestraat die we dwarsen. Van de overkant hebben we zicht op de Lievenshoeve, de ouderlijke hoeve van pater Constant Lievens, missionaris in India. De oorspronkelijke hoeve brandde af in 1899 en werd opnieuw verwoest in 1918. Wat ervan overblijft, is het bezichtigen niet waard.

Via de Fabrieksweg stappen we door naar de Oude Heirweg aangelegd door de Romeinen en verder gebruikt in de middeleeuwen. Daar lag toen het gasthuis Ten Bunderen waar pelgrims en reizigers onderdak vonden. De zusters verlieten het pand tijdens de godsdienstoorlogen en hun opvolgsters kwamen pas aan het einde van de 18de eeuw terug naar Moorslede waar ze in het centrum van de gemeente het klooster van Ten Bunderen oprichtten.

   
   

Via de Knaagreepstraat keren we terug naar de Kouterweg en komen zo bij de startplaats van onze wandeltocht.

Een gezonde wandeling in open lucht, maar zeker niet spectaculair. De hoeven wisselen hier en daar af met riante villa’s, wat er op wijst dat we niet ver van Izegem en Roeselare verwijderd zijn en dat Moorslede ook een functie heeft als slaapdorp voor Industriëlen en handelaars uit de nabij gelegen centra. Hoe dichter men komt bij het centrum, hoe meer het agrarisch aspect van het landschap wordt verstoord door werkplaatsen en hangars van Kmo’s en kleine bedrijven die een stek hebben gevonden rond de gemeentekern.

 

 


[1] Uitgegeven door Westtoer, s.d.

[2] Heeft niets te maken met dobbelstenen maar komt etymologisch van tere, zie het Engelse tree.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>