Argendaalwandeling in Bellegem

10,8 Km in één keer wandelen is wat veel. De route[1] uitgestippeld door de provincie West-Vlaanderen voorziet een verkort tracé en kan gemakkelijk in twee stukken worden opgedeeld. Het parcours verloopt langs de rijksweg Kortrijk – Doornik. Het tracé van onze eerste wandeling ligt praktisch volledig links van de rijksweg als men uit de richting Kortrijk komt. Spijtig dat er bij de start geen veilige en aangepaste parkeerplaats voorzien is zodat we verplicht zijn de wagen langs de drukke rijweg te plaatsen.

De wandelroute ontleent haar naam aan het gelijknamig bos dat verwijst naar het vijftiende-eeuws Goed Argendaele, dat “kwaad, onveilig oord” betekent, waar allerlei zaken gebeurden die best het licht niet zagen.  Maar het bezoek aan het eigenlijk bos reserveren we voor het tweede deel van de wandeltocht.

Via de alternatieve weg langs de Beerbosstraat bereiken we de Zandbeekstraat. Heel de wandeling loopt door akkers en weiden en op onze weg komen we enkele mooie grote hoeven met binnenhof tegen. De structuur doet ons onmiddellijk denken aan de typische Henegouwse hoeven. Henegouwen is trouwens niet ver, van op het parcours kijken we in de verte uit op de Mont Saint-Aubert.

   
   
   

Langs de Priesterstraat dalen we zo’n 400 meter en via een boerenwegel bereiken we de Tontekapel waar we even kunnen pauzeren. Deze kapel is een bedevaartsoord waar de gelovigen komen “dienen” tegen de koorts. De pelgrims knopen stukjes kledij of stof van de koortslijder aan de kapeldeur om op die manier de ziekte over te dragen op Onze-Lieve-Vrouw[2]. Ook meisjes die nog geen minnaar hebben, doen daaraan mee in de hoop dat ze tegen volgende bedevaart een lief hebben.

Het parcours loopt dwars door de Ter Wallehoeve die dateert uit de 15de eeuw. Aan de Geitenbergstraat klimmen we opnieuw over een afstand van 600 m en stijgen maar liefst 30 m. Rechts van ons een immens veld uien, genoeg om heel België een heel jaar lang te voorzien, denken we bij onszelf.

   
   
   

Na een tocht van twee uur bereiken we opnieuw de Doornikserijksweg die waarschijnlijk deel uit maakte van de Romeinse heirweg tussen Brugge en Valenciennes.  In het Oostenrijks tijdperk werd de weg recht getrokken en geplaveid. Het was een barrieren-weg waar de handelaars bij het passeren tol moesten betalen die diende om de nieuw aangelegde weg te financieren.

Mooie en rustige wandeling, goed aangeduid en nogal heuvelend parcours gelegen op enkele kilometers van het drukke Kortrijk. Goede en betrouwbare bewegwijzering.

Naar tweede deel van de wandeling


[1] WD/3029/2004/64

[2] Zelfde devotie als in Doomkerke-Ruiselede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>