Van het atelier naar de kust

Van 20 oktober tot 13 januari 2013 loopt in het Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke de tentoonstelling[1] Van het atelier naar de kust, een retrospectieve van het werk van kunstenaars die in de huidige fusiegemeente Knokke-Heist hebben gewerkt tussen 1880 en 1940.

Scharpoord is een prachtige locatie, ideaal voor tentoonstellingen maar ook met accommodatie voor toneelvoorstellingen, lezingen, demonstraties, enz. Het feit dat het centrum naast de stedelijke bibliotheek ligt, zorgt voor een extra dimensie. De uitnodigende cafetaria biedt gelegenheid voor sociaal contact en een gezellige babbel en wordt dan ook heel druk bezocht.

De tentoonstelling die nu loopt, is in feite het vervolg op Impressionisten in Knocke & Heyst, 1870 – 1914 die in 2007 op dezelfde plaats te bezichtigen was. In het huidig project komen honderd nieuwe kunstenaars aan bod met meer dan driehonderd werken. Het gaat over kunstenaars die toen de verplaatsing naar Knokke-Heist hebben gemaakt, aangetrokken door het “speciale licht” van de Oostkust en die hun atelier verlaten hebben om ter plekke te komen schilderen. Dat betekent echter niet dat alle tentoongestelde werken uitsluitend zichten of plekken of personen uit Knokke-Heist voorstellen. Ook polderlandschappen en hoekjes uit nabij gelegen dorpen of plaatsen zijn vertegenwoordigd.

Deze schitterende tentoonstelling vinden we zeker het bezoeken waard. We zien er niet alleen werk van de grote meesters uit die tijd (Rops, Permeke, Jespers, Baum, Verhas, Verwee, Boerewaard, Van Rysselberghe, om er maar enkele te noemen) maar kunnen ook de evolutie van techniek en stijl volgen die onze schilderkunst heeft doorgemaakt tijdens de belle  époque en het interbellum. In die zin kan je gerust ervan een didactische uitstap maken. Eén bemerking: spijtig dat niet alle geëxposeerde werken gedateerd zijn.

     

Net als bv. De Panne of Koksijde, zijn Knokke en Heist rond de eeuwwisseling ontstaan uit kust- of vissersdorpen en geëvolueerd tot de mondaine kustgemeente die we vandaag kennen. Ook die ontwikkeling kunnen we volgen in deze tentoonstelling. Uit de vroegste periode zien we voornamelijk marines, vissersboten en vissersfiguren maar ook het prille begin van het toerisme. Werken uit de latere jaren tonen ons de toeristische badplaats die we vandaag kennen, met zijn hotels, zijn sportinfrastructuur, de zeedijk, de tram, Moeder Siska, enz.

     
     

De Standaard gaf een speciale katern uit ter gelegenheid van de tentoonstelling.

Voor de prijs van € 39 kan je ook een rijk geïllustreerde cataloog aanschaffen met afbeeldingen van alle tentoongestelde werken en met de biografie van de kunstenaars.

 

 

 

 


[1] Elke dag van 10 tot 19 uur, € 5 voor volwassenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>