Op reis naar de slapende vulkanen (1)

Dag 1 Vrijdag 21 juni Meaux en Gien aan de Loire

Zicht op Gien en op de Loire

Overtrokken weer, niet echt uitnodigend om op reis te vertrekken. Eerst nog een stukje Wallonië waar we in de buurt van Doornik de autosnelweg naar Parijs opgingen. Rond Rijsel was het zoals gewoonlijk erg druk en omwille van de veiligheid is de snelheid er beperkt tot 90 km per uur. Eenmaal uit de agglomeratie van Rijsel werd het plots veel rustiger. In vergelijking met de Belgische snelwegen, is het hier een plezier om te rijden: je kunt rustig slalommen en laveren tussen de vrachtwagens en de enkele caravans die al in juni in de richting van het Zuiden trekken. Frankrijk is in oppervlakte wel achttien maal groter dan België maar qua bevolking slechts zes keer. Dus, veel dunner bevolkt en dat merk je ook aan het verkeer op de snelwegen, zolang je natuurlijk grote centra als Parijs, Lyon, Marseille, enz. vermijdt. Parijs en zijn Boulevard périphérique wilden we in elk geval ontwijken en we verlieten daarom de snelweg ter hoogte van Senlis. Via de route nationale ging het naar Meaux, ten Oosten van de Franse hoofdstad. Hier even de innerlijke mens versterken.

Reisweg heenreis

 

 

Jean-François Copé is maire van Meaux. Wie gedurende het laatste jaar de Franse politiek wat heeft gevolgd, herinnert zich zeker het duel tussen Copé en François Fillon voor de leiding van de UMP, nadat Sarkozy in mei 2012 de presidentsverkiezing had verloren.

 

     

Vooraleer Meaux te verlaten, nog even binnenlopen in de kathedraal Saint-Etienne, een prachtig, rijzig Gotisch bouwwerk opgetrokken tussen de 12de en de 16de eeuw. De vensters laten veel licht binnen door het feit dat de zijbeuken maar half zo hoog zijn als de middenbeuk en voorzien van galerijen die hun licht afstaan aan de centrale beuk. Een aantal gebeeldhouwde figuren boven de verschillende ingangen werden “onthoofd” tijdens de Franse revolutie. De bekende Franse redenaar-predikant Bossuet was hier ooit bisschop.

     

Beaumont en Gâtinais is een rustig dorpje met een mooi kerkje, een overdekte markt zoals in het Zuiden en een omwalde herenboerderij waarin een gîte de France en de gemeentelijke bibliotheek zijn ondergebracht. Vandaag winderig, het dorpje is eerder verlaten, niet echt gezellig of toeristisch.

   
   

Nog 60 km naar Gien. Mooie en lange  brug over de brede en doorgaans rustige Loire, vandaag met normaal debiet. Dat deze stroom ook geweldig en bedreigend kan zijn voor de omwonenden, zien we aan de markeringen bij de brug. De Loire bereikte in 1846 een historisch peil: toen steeg het water tot 6,70 meter en trad de stroom buiten zijn oevers.

Gien heeft erg geleden tijdens de laatste oorlog. Zware gevechten voor het bezit van de brug die de Luftwaffe op 15 juni 1940 bombardeerde om zo het terugtrekken van het Franse leger over de Loire te verhinderen. Gien bleef als een ruïne achter en het centrum stond gedurende drie dagen en drie nachten in vuur en vlam. Dank zij een plots onweer, werd het kasteel gespaard. Na 1946 is de stad terug opgebouwd in zijn oorspronkelijke stijl. Dit verklaart waarom authentieke gebouwen of woningen vandaag eerder de uitzondering zijn.

   
   
   

21 Juni, de eerste dag van de zomer, is ook het feest van de muziek in Frankrijk. Volgens de hotellierster was het Jack Lang, de vroegere minister van cultuur van François Mitterrand, die dit initiatief lanceerde. Overal speelden orkestjes en traden gelegenheidskoren op, zo een koor samengesteld uit Nederlandse toeristen die kampeerden in de streek. Veel volk, leuke atmosfeer. Overal smulden en dronken mensen, BBQ op straat, animatie in de verkeersvrij gemaakte straten. Atmosfeer van de Quatorze juillet!

Restaurant La Loire aan de oever van de stroom is zeker een aanrader.

Vervolg – 2de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>