Op reis naar de slapende vulkanen (3)

Dag 3 Zondag 23 juni Besse Saint-Nectaire Col de La Croix Morand

Vandaag wat uitslapen en ter plaatse in Picherande eerst wat inkopen doen. We vertrokken pas rond de middag naar Besse, het dichtst bijgelegen centrum, waarvan de volledige naam Besse-et-Saint-Anastaise is. Van hieruit groeide vanaf 1961 het mondain skistation Super-Besse, zowat te vergelijken met wat bij ons gebeurde met De Haan die ontstond uit Klemskerke en De Panne uit Adinkerke.

     

Besse is een aantrekkelijk historisch stadje waar ooit la Reine Margot zou hebben gelogeerd, naam waaraan de toerist hier op verschillende plaatsen wordt herinnerd. We namen het middagmaal in een gezellig restaurantje dat al goed vol zat toen we toekwamen. Klein maar fijn, geen uitgebreide kaart maar wel een kwalitatief aanbod van regionale producten en bereidingen.

     

De oorspronkelijk romaanse Saint-Andrékerk is eerder somber zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Ze bezit enkele mooie kapitelen, zoals er trouwens zoveel zijn in Auvergne. Speciaal is wel het Madonnabeeld van Vassivière dat telkens op 2 juli (La Montée) wordt gebracht naar het gelijknamig hooggelegen bedevaartsoord, op 7 km van Besse. Op de eerste zondag na 21 september wordt tijdens het feest van La Dévalade het beeld naar beneden, naar de kerk van Besse teruggebracht. Volgens een volkslegende zou het beeld daar in de zomer de dieren beschermen die in het hoogland grazen en in de herfst terug naar stal keren.

     

Na de middag ging het richting Saint-Nectaire , bekend voor zijn bronnen, kaas én vooral voor zijn gelijknamige romaanse kerk, één van de meest prestigieuze van Auvergne die bovendien goed onderhouden en gerestaureerd werd. De kerk is niet bijzonder groot maar speciaal is hier dat de zijbeuken doorlopen met de hoofdbeuk. De kerk werd opgetrokken in trachiet, een typische steensoort uit de streek. Binnenin is ze heel helder. Ze is vooral bekend voor de zes zuilen met deels nog polychrome kapitelen die het hoofdaltaar omgeven. De kerk bezit ook een eikenhouten buste bedekt met verguld koper van drakenbestrijder Saint-Baudine. Hoofd en handen zijn van massief metaal. Dit romaans beeld uit de 12de eeuw werd hoogst waarschijnlijk in de Limousin vervaardigd. Tijdens het bezoek aan de kerk genoten we mee van een koor dat aan het repeteren was. Naast een streling voor het oog, is deze kerk ook een streling voor het oor: enorm goede akoestiek!

   
   
   
   

Langs smalle, kronkelende wegen keerden we terug naar Picherande via de Col de la Croix Morand gelegen op een hoogte van 1400 meter: desolaat landschap, weinig begroeiing, veel brem. Op deze hoogte grazen hier koeien tijdens de zomer. Hoe houden die dieren dat uit in een dergelijk barre en winderige omgeving? En vandaag was ook de zon hier afwezig.

   

Vervolg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>