Op reis naar de slapende vulkanen (4)

4de dag Maandag 24 juni Orcival Mont-Dore Château de Val

Orcival ligt aan de Noordwestkant van Auvergne en is een bedevaartsplaats naar een beeld van de H. Maagd. De verering gaat terug op een geneeskundige bron die hier in de middeleeuwen te vinden was. Op deze plaats werd in de 12de eeuw een basiliek gebouwd. De kleine vensteropeningen en de donkere steen maken er een halfduistere kerk van. Net zoals in Saint-Nectaire is het altaar hier omgeven door zuilen met gesculpteerde kapitelen. Onder de kerk bevindt zich een crypte voorzien van vele pilaren die het bovenliggend koor ondersteunen. De grootste kerkschat is een romaanse Vierge die zich achter het hoofdaltaar bevindt. Het is sedes sapientiae met een al ouder kind Jesus op de schoot.

     

Nadien gingen we richting Mont-Dore. Onder weg kwamen we de Roche Sanadoire en de Roche Tuillière tegen, twee oude vulkanen waarvan de kleverige lava zich heeft opgehoopt in plaats van weg te stromen. Langs de Lac de Servière bereikten we de oude thermale stad Mont-Dore.

   

Waarschijnlijk kwam het door het weer (deze morgen 9 graden en betrokken), maar Mont- Dore leek een verlaten stad. We kwamen zo goed als niemand tegen. Met moeite vonden we een Pizzeria die op maandag open was. Mont-Dore, al een mondain kuuroord in het begin van de 19de eeuw, is één van de thermale stadjes van Auvergne die zowat Vichy wilden nadoen maar die hun vergane glorie niet kunnen wegsteken.

     

Het kasteel van Val loonde de moeite. Ondertussen was het ook al wat warmer geworden. Het kasteel dateert uit het begin van de 15de eeuw en lag vroeger op een hoogte. In 1946 werd de eigenaar onteigend en was het voorzien dat het kasteel zou verdwijnen onder het water van het stuwmeer van Bort-les-Orgues. Zover kwam het echter niet, het kasteel steek nog altijd boven het water uit maar uiteraard is zijn oorspronkelijke beboste omgeving verdwenen. Tegenwoordig dient het stuwmeer voor waterrecreatie en men kan er ook met een toeristische boot een rondvaart doen. De eerste verdieping van het kasteel is opnieuw gemeubeld en perfect gerestaureerd. In de kapel kan men op foto’s de bouw van de stuwdam volgen en zien hoe de omgeving van het kasteel er vroeger uitzag.

     

 

 

Tijd om naar ons chalet terug te keren. Vanavond staat een schotel met lokale kazen op het menu.

Vervolg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>