Op reis naar de slapende vulkanen (5)

5de dag Dinsdag 25 juni Vassivière Clermont-Ferrand Murol

Vandaag gaat het naar Clermont-Ferrand, de hoofdstad van het departement Puy-de-Dôme en van de regio Auvergne.

Maar eerst een kort bezoek aan Vassivière, een bedevaartsoord op de weg naar Clermont. We hadden het erover in ons verslag over Besse. Het Madonnabeeld komt pas op 2 juli toe maar toch zien we dat er al heel wat voorbereidingen bezig zijn en dat nu al aan de hongerige pelgrimsmagen wordt gedacht. Vassivière ligt relatief hoog en is enkel te bereiken via een smalle weg. Het bezoek loont echt de moeite want eenmaal boven is de bezoeker getuige van een prachtig panorama met zicht op de Puy de Sancy en op het mondaine skioord Super-Besse.

   

Clermont-Ferrant met zijn 140 000 inwoners is maar de 25ste grootste gemeente van Frankrijk. Het was er druk maar toch niet te vergelijken met bv. Lille of Lyon. Op de Place de Jaude in het centrum vonden we een ruime parking onder een winkelcentrum. De vele huizen en monumenten in zwarte lavasteen vielen dadelijk op. Zo de Kathedraal Notre-Dame die we bereikten via een relatief drukke maar gezellige winkelwandelstraat. Wat overal opviel in het straatbeeld was de aanwezigheid van de Puy-de-Dôme, de berg die waakt over de stad.

   

In Clermont beperkten we ons tot het bezoek van één belangrijk monument, nl. de Basiliek van Notre-Dame-du-Port uit de 12 de eeuw. Het aanzienlijk niveau verschil van de ingang met dat van de straat viel dadelijk op want nu moesten we de trappen afdalen om de basiliek binnen te gaan. De gelijkenis met de kerken van Orcival en Saint-Nectaire vallen dadelijk op: de vele gebeeldhouwde kapitelen, de zuilenrij in halve cirkel rond het hoofdaltaar en de crypte waar, zoals in Orcival, een hele reeks pilaren het bovenliggend koor ondersteunen. De basiliek is wel veel helderder dan die van Orcival. Ze staat midden in stad en is ingesloten door woningen. Vandaar dat het moeilijk is om er een overzicht van te hebben. De stad Clermont heeft gelukkig een point-de vue ingericht waar men vanop de dakverdieping een prachtig overzicht heeft op het hele bouwwerk. Echt de moeite!

   
   
   
   

We keren terug via het Château de Murol, een arendsnest, waarop we een prachtig zicht hebben van op de weg. Voor een bezoek is het spijtig genoeg te laat.

‘s Avonds staat een regionaal menu op het programma: de rest van de kazen aangevuld met ham en pâté uit de Auvergne, sla met walnoten en lekkere radijsjes. Smakelijk!

   

Vervolg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>