Op reis naar de slapende vulkanen (8)

8ste dag Vrijdag 28 juni Laatste dag in Picherande

Picherande ligt op meer dan 1000 meter hoogte en telt een goeie 500 inwoners en heel wat chalets die uitkijken op de Puy de Sancy waarrond in deze streek alles letterlijk en figuurlijk draait. Enkele chalets zijn vast bewoond, de meeste zijn tweede verblijfplaatsen of vakantiewoningen die zowel ‘s zomers als ‘s winters worden verhuurd. De gemeente ligt maar op een tiental kilometers van het gekend skioord Super-Besse. “Het seizoen” is hier in de winter, tussen half december en half april.

Temps maussade, liet de météo ‘s morgens al weten. Bovendien was het onze laatste volledige dag in Auvergne, dus toch even een rustperiode inlassen vóór de grand retour van morgen.

     
     
     

We gingen op verkenning in het dorpje en toeval wilde dat het op vrijdag markt was. Markt is een groot woord, drie marktkramers in totaal: een vis-, een kaas- en groenteboer. Bij de kaasboer kochten we een halve Saint-Nectaire au lait cru, vers van de hoeve. Die zouden we de volgende dag in de frigobox naar huis meenemen. Ook wat abrikozen gekocht, goedkoper dan in België. Natuurlijk om thuis confituur van te maken.

In Picherande is er nog nog een bakkerij, een slagerij en een garage met pompstation, wat vandaag de dag in vele zulke dorpjes niet meer het geval is. Er zijn ook enkele kleine horecazaken, o.a. een bar tabac, en een tweetal winkels gespecialiseerd in verkoop of verhuur van skimateriaal. De handel staat hier duidelijk in functie van de wintersport. De kerk is niet zo speciaal, hier deze keer dus geen romaans kerkje! Wel enkele mooie vergezichten maar het betrokken weer beperkte de zichtbaarheid. Dan maar terug naar de lotissement Le Garet waar onze chalet gelegen was in de Chemin des Roches. We hadden brood, kaas en wat pâté meegebracht en lieten het ons ‘s middags smaken.

   
   

Terugreis via Bourges en Sens

 

In de namiddag begon het plots te regenen, zo’n stille, plakkende regen die van geen ophouden wist. Maar we maakten er het beste van en hebben ons verwend met lekkere home made pannenkoeken, manier om een lange namiddag te vullen. Dan nog valiezen pakken en we waren klaar voor de uittocht van de volgende morgen.

Vervolg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>