Stappen door het Drongengoedbos

De gemeente Knesselare maakt deel uit van het Meetjesland en ligt juist over de provinciegrens van West- met Oost-Vlaanderen. We startten de wandeling[1] aan de Drongengoedhoeve die midden een bos van 550 ha ligt. De geschiedenis van de hoeve gaat terug tot de 13de eeuw toen de graaf van Vlaanderen opdracht gaf om heidegronden te verkopen aan drie verschillende abdijen uit de streek. Eén van die abdijen was die van de Norbertijnen uit Drongen. Vandaar de naam. De huidige hoevegebouwen – ondertussen een Horecazaak – dateren van 1746. Tijdens de Franse revolutie kwam de hoeve in privéhanden. De abdijpoort met het ingemetseld wapenschild loont de moeite om even te bekijken. Er is ook een toren, misschien wel een duiventoren? Spijtig dat de huidige Horecazaak niet zorgt voor een schaduwrijk terras. Op een zonovergoten dag als vandaag zitten de klanten ofwel binnen ofwel in volle zon op het ruime terras. Aangenaam en uitnodigend is anders. 

   
   

Via de Bosdreef bereiken we het NAVO-vliegveld dat al van uit de Tweede Wereldoorlog dateert maar nadien door de NAVO werd heraangelegd. Het wordt momenteel niet gebruikt behalve door een vliegclub. Via het Jagershof – de Horeca heeft blijkbaar deze streek ontdekt! – komen we in de Urselweg en passeren voorbij het Kasteel van Prinsenveld dat nog steeds bewoond is maar goed afgesloten en met camera’s bewaakt.

   
   

Zo belanden we in het natuurreservaat Maldegemveld. Wat hier opvalt, zijn de vele bomen die worden gekapt. Bedoeling is de oorspronkelijke biotoop van bossen en heidegronden te herwaarderen. Hier zijn heel specifieke planten te vinden. Er zijn ook enkele poelen, biotoop van kikkers en salamanders. Oorspronkelijk was heel dit gebied heide die de monniken probeerden vruchtbaar te maken. Dit mislukte en men stapte toen over naar bosbouw.

   
   
   

De moeite waard, een verfrissende wandeling tussen de bomen, op een dag met tropische temperatuur! Vergeet geen drank mee te nemen!


[1] Ongeveer 7,5 km. Drie verschillende wandelingen uitgetekend door Toerisme Oost-Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>