Virtueel reizen door de geschiedenis

Het Amsterdam van Anne Frank

De digitale wereld biedt heel wat mogelijkheden voor het geschiedenisonderwijs en voor al wie belangstelling heeft voor het verleden. Geschiedenis is een heel belangrijk vak voor de jeugd, spijtig genoeg ondergewaardeerd omdat het geen onmiddellijke tastbaar voordeel oplevert als bv. wetenschappen en techniek. En toch: “Historia, magistra vitae”: het verleden brengt je tot inzicht over het heden, uit wat gisteren gebeurd is, begrijp je beter vandaag.

Geschiedenis is niet noodzakelijk een saaie bedoening, maar kan ook heel boeiend zijn. Vroeger was het de vertelkunst van de meester of van de leraar die de lessen interessant maakte. De meester deed zijn best maar kon in latere tijden niet meer concurreren met de bewegende en gekleurde televisiebeelden

Vandaag bieden de digitale toepassingen van Internet nog veel meer mogelijkheden. We ontdekten zopas twee heel recente interessante interactieve sites.

Op de site van de Anne Frank-stichting kan je het huis van Anne virtueel bezoeken, en terzelfdertijd kennis maken met Amsterdam ten tijde van het korte leven van Anne. Het geheel is boeiend en rijk geïllustreerd met foto’s, filmopnamen en interviews van personen die dit alles hebben meegemaakt. Vooral de voorstelling van Amsterdam is een technisch hoogstandje: originele zwart-wit foto’s uit de tijd van de bezetting werden digitaal verwerkt in hedendaagse straatzichten, wat een verrassend en onthutsend resultaat oplevert. Het navigeren binnen de site gebeurt via een tijdslijn en verloopt niet altijd even vlot.

De zwartwit foto uit 1940 met het hedendaags straatbeeld op de achtergrond

Op orbis.stanford.edu kan je digitaal een reis plannen door het Romeinse rijk. Naast vertrekpunt en eindbestemming, is het ook mogelijk om variabelen in te brengen zoals de maand, over land en/of over zee, vlugge of langdurige verplaatsing, goedkoop of duur, militaire of gewone verplaatsing, enz. Er is ook heel wat cartografisch materiaal beschikbaar. Maar alles verloopt in het Engels. De Standaard sprak van Romeinse Google Maps en bracht uitvoerig verslag over deze nieuwe  site.

De snelwegen van het Romeins imperium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>