Abdij Ten Putte in Gistel

IMG_1575In Gistel, op amper 10 km van Oostende en van de kust, ligt de Abdij Ten Putte. Toeristen die even de drukke kustgemeenten en stranden beu zijn, vinden daar een oase van rust midden een agrarisch gebied. Ongerept is het landschap niet helemaal want enkele honderden meters daar vandaan loopt de snelweg Jabbeke – Calais. De geluidshinder op de achtergrond is gelukkig heel beperkt.

Een bezoekje, vooral op een mooie zonnige zomerdag, is een aanrader. In de maand is juli is het bijzonder druk in Ten Putte: op 6 juli wordt de feestdag van Sint-Godelieve gevierd en gaat de Sint-Godelieveprocessie in Gistel uit. Heel de maand lang komen bedevaarders “dienen” (= een bedevaart doen) in de abdij. In de maand augustus en zeker in het voor- en najaar is het er heel wat rustiger.

 IMG_1574  IMG_1521
 IMG_1519  IMG_1511

IMG_1529Godelieve werd omstreeks 1050 geboren nabij Boulogne-sur-Mer in Noord-Frankrijk. Ze was van adellijke afkomst en werd uitgehuwelijkt aan Bertolf, de zoon van de kasteelheer van Gistel. De moeder van Bertolf haatte Godelieve en hitste haar zoon tegen Godelieve op. Uiteindelijk liet Bertolf haar vermoorden door twee van zijn knechten. In juli 1070 werd zij gewurgd en daarna ondergedompeld in een waterpoel. Gedurende haar leven had Godelieve veel aandacht voor de armen. In 1084 werd ze heiligverklaard. Sint-Godelieve wordt aangeroepen tegen keel- en oogziekten en om goede relaties in het gezin te bewaren of te herstellen. Het water uit de waterput (Godelieve-putje, vandaar Ten Putte) zou miraculeus zijn en helend voor o.a. aandoeningen van het oog.

 IMG_1533  IMG_1536
 IMG_1540  IMG_1547

IMG_1556Wellicht op het einde van de elfde eeuw werd op de plaats van de marteldood van Sint-Godelieve een abdij van benedictinessen gesticht. De abdij werd in 1578 verwoest door de geuzen. De zusters stichtten in 1623 een nieuwe abdij binnen de stadsmuren van Brugge. In 1891 keerden een aantal zusters uit Brugge terug naar Gistel en namen hun intrek in de nieuwe kloostergebouwen, opgetrokken in neogotische stijl naar de plannen van architect baron J.B. Bethune. Vanaf 1952 werd de abdij verbouwd en uitgebreid. De stemmige vernieuwde abdijkerk werd ingewijd in 1962. In 1987 werd binnen de muren van de abdij het Sint-Godelievemuseum opgericht en in 1991 werd de Godelievezaal, een modern onthaalcentrum met cafetaria, geopend. In 2007 verhuisde de Gemeenschap Moeder van Vrede vanuit Meetkerke naar de abdij Ten Putte.

In de fraaie koepelkapel staat de put (1634) met het miraculeuze bronwater. Verder te bezoeken: de kloosterkerk, het Kraaikapelletje verderop in het park, de kerker en het ‘hemd zonder naad’ dat volgens de legende genaaid werd door Godelieve.

 IMG_1568  IMG_1572  IMG_1580

Na het bezoek of de rondleiding, kan men even verpozen in de cafetaria waar een ruim aanbod aan drank en versnaperingen op de kaart staat.

Langs de abdij Ten Putte leiden verschillende bewegwijzerde toeristische routes voor autotoeristen, fietsers en wandelaars (o.a. het fietsnetwerk Brugse Ommeland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>