Wandelroute rond het domein van De Lovie in Proven

DSC_6624Deze wandeling is een aanrader bij heel warm weer omdat het parcours grotendeels door bebossing loopt en niet te lang is. De meeste paden zijn verhard en gemakkelijk begaanbaar.

We starten aan bistro Jagershof aan de Krombeekseweg. Na afloop van de wandeling (zo’n anderhalf uur) kan je daar even verpozen of een maaltijd of een snack nemen. Wat langs de straatkant een “baancafé” lijkt, verbergt achter zijn muren een verzorgde keuken, weliswaar met beperkte menukaart maar met een uitgebreid aanbod van streek- en andere bieren. 

We slaan de Barlebuizestraat in naast het Jagershof en wandelen richting Canadabos. We volgen de Canadaweg en via de Canonstraat (ondertussen kijken we uit op de kerk en de wijk Het Vogeltje en op de Vlaamse heuvels) betreden we het domein van De Lovie waar we de vroegere kasteelvijver volgen. Wat verder hebben we een prachtig zicht op het kasteel. Via een elegant bouwwerkje in antieke stijl, bereiken we opnieuw de Krombeekseweg en wat verderop het Jagershof, ons begin- en eindpunt.

Op de kaart Hoppeland van Westtoer vertrekt de wandelroute aan nr 28 en loopt ze verder over de nummers 29 – 30 – 31 – 32 – we gaan het park van De Lovie binnen – 33 – 24 met eindpunt opnieuw nr 28.

Het kasteel van De Lovie dateert van 1856 en is opgetrokken in neoclassicistische stijl. Het werd als zomerverblijf gebouwd door Jules van Merris, een vooraanstaande Poperingenaar, voormalig schepen van de stad en liberaal volksvertegenwoordiger. Het kasteel is een getuige van de verfijnde wooncultuur van de aristocratie in de tweede helft van de 19de eeuw. Het kasteelpark werd volgens het concept van de Engelse landschapstuin aangelegd. Het huidige park (63 ha.) is een restant van het oorspronkelijk Engelse landschapspark. Een aantal belangrijke elementen van het Engelse landschapspark zijn nog duidelijk zichtbaar: de deels bewaarde dreef van rode beuken, de waterpartijen met brug, diverse zichtlijnen, bosjes en hagen, een aantal merkwaardige bomen en de als monument beschermde parkelementen (website van De Lovie).

DSC_6625 DSC_6543
DSC_6544 DSC_6549
DSC_6559 DSC_6560
DSC_6572 DSC_6566
DSC_6575 DSC_6583
DSC_6587 DSC_6606
DSC_6589 DSC_6619

Momenteel is De Lovie een MPI voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor meer details over het domein verwijzen we naar de website van de instelling.

Het is mogelijk de wandeling te combineren met deze die loopt rond de Sint-Sixtusabdij van West-Vleteren.

Kaart wandeling De Lovie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>