Berthen en de Katsberg

DSC_6652Het Frans-Vlaams dorpje Berthen ligt aan de voet van de Katsberg en is een buurgemeente van Boeschepe en Godewaersvelde. De wandeling loopt over zo’n 6 km, maar wel over een zacht  heuvelend en verhard parcours.

We verwijzen naar de kaart van Village Patrimoine, Pays de Flandre, circuit 1.

De wandeling start aan de Sainte-Blaisekerk. Die kerk werd herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Het nieuw gebouw oogt goed, maar heeft uiteraard zijn historische waarde verloren.

We komen voorbij de ruime en mooie dorpsschool die dateert uit 1886. Op de hoek een typisch Noord-Franse café die blijkbaar ook streekproducten aanbiedt.

 DSC_6630  DSC_6645
 DSC_6648  DSC_6632
 DSC_6653  DSC_6656
 DSC_6659  DSC_6665

Vooraleer we de weg nemen naar de eigenlijke Catsberg, bezoeken we eerst le château de Berthen, in feite een groot herenhuis met vijver waar op forellen wordt gevist. Het herenhuis kreeg ondertussen een toeristische functie. Van bij het kasteel bemerken we ook de hoppevelden van Boeschepe.

We nemen de Chemin du Peenacker waar de ferme-manoir Les Fontaines zich bevindt, een “herenhofstee” uit de 18de eeuw die nog in zijn oorspronkelijke staat is bewaard.

DSC_6705De weg gaat nu steil naar boven tot aan de abdij. Ondertussen prachtige vergezichten in een nog ongerept landschap waarin alleen de zendmast uit de toon valt. De abdij dateert van 1825 en wordt bewoond door paters trappisten. De gebouwen zitten grotendeels verborgen achter een hoge muur.

We nemen het verharde pad vlak over de abdij en via de Ruelle du cimetière bereiken we de Chemin du Rossignol die we volgen tot aan de Rue de Godewaersvelde die ons terugvoert naar Berthen. Gelukkig gaat de wandeling nu grotendeels bergaf.

 DSC_6682  DSC_6679  DSC_6723

Onderweg zijn we heel wat kapelletjes tegengekomen, ook veel gerenoveerde werkmanswoningen uit vorige eeuw die nu kleine pareltjes zijn geworden ten midden een idyllisch en nog grotendeels ongerept landschap met uitzicht op de Boeschepeberg, de Kokereelberg en de Zwarte Berg.

 DSC_6661  DSC_6676
 DSC_6701  DSC_6710

Een aanrader voor een wandeling op een zonnige zomerdag. Schaduw genoeg in de buurt van de abdij maar minder tijdens de rest van het parcours.

 

IMG_20160911_0003

 

DSC_6728 DSC_6718

One thought on “Berthen en de Katsberg

  1. Beste,Op 13 september 1914 kreeg de abdij van Katsberg een bezoek van 300 Uhlanen ruiters onder het bevel van Maximiliaan Friedrich II von Hessen,de neef van Willem II.Maximiliaan Friedrich kwam op een verdachte wijze aan zijn einde in de abdij
    en zijn lichaam verdween in het holst van de nacht uit de abdij.Weet U soms waar ik hieromtrent informatie kan vinden.Was en is de abdij een plaats van stilte waarbij de kloosterlingen communiceren met handtekens in de lijn van de doven handtaal.
    Dank U bij voorbaat voor de moeite.Hoogachtend,Frank Liefooghe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>