Het Frans-Vlaams dorpje Berthen ligt aan de voet van de Katsberg en is een buurgemeente van Boeschepe en Godewaersvelde. De wandeling loopt over zo’n 6 km, maar wel over een zacht heuvelend en verhard parcours.
We verwijzen naar de kaart van Village Patrimoine, Pays de Flandre, circuit 1.
De wandeling start aan de Sainte-Blaisekerk. Die kerk werd herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Het nieuw gebouw oogt goed, maar heeft uiteraard zijn historische waarde verloren.
We komen voorbij de ruime en mooie dorpsschool die dateert uit 1886. Op de hoek een typisch Noord-Franse café die blijkbaar ook streekproducten aanbiedt.
Vooraleer we de weg nemen naar de eigenlijke Catsberg, bezoeken we eerst le château de Berthen, in feite een groot herenhuis met vijver waar op forellen wordt gevist. Het herenhuis kreeg ondertussen een toeristische functie. Van bij het kasteel bemerken we ook de hoppevelden van Boeschepe.
We nemen de Chemin du Peenacker waar de ferme-manoir Les Fontaines zich bevindt, een “herenhofstee” uit de 18de eeuw die nog in zijn oorspronkelijke staat is bewaard.
De weg gaat nu steil naar boven tot aan de abdij. Ondertussen prachtige vergezichten in een nog ongerept landschap waarin alleen de zendmast uit de toon valt. De abdij dateert van 1825 en wordt bewoond door paters trappisten. De gebouwen zitten grotendeels verborgen achter een hoge muur.
We nemen het verharde pad vlak over de abdij en via de Ruelle du cimetière bereiken we de Chemin du Rossignol die we volgen tot aan de Rue de Godewaersvelde die ons terugvoert naar Berthen. Gelukkig gaat de wandeling nu grotendeels bergaf.
Onderweg zijn we heel wat kapelletjes tegengekomen, ook veel gerenoveerde werkmanswoningen uit vorige eeuw die nu kleine pareltjes zijn geworden ten midden een idyllisch en nog grotendeels ongerept landschap met uitzicht op de Boeschepeberg, de Kokereelberg en de Zwarte Berg.
Een aanrader voor een wandeling op een zonnige zomerdag. Schaduw genoeg in de buurt van de abdij maar minder tijdens de rest van het parcours.
Beste,Op 13 september 1914 kreeg de abdij van Katsberg een bezoek van 300 Uhlanen ruiters onder het bevel van Maximiliaan Friedrich II von Hessen,de neef van Willem II.Maximiliaan Friedrich kwam op een verdachte wijze aan zijn einde in de abdij
en zijn lichaam verdween in het holst van de nacht uit de abdij.Weet U soms waar ik hieromtrent informatie kan vinden.Was en is de abdij een plaats van stilte waarbij de kloosterlingen communiceren met handtekens in de lijn van de doven handtaal.
Dank U bij voorbaat voor de moeite.Hoogachtend,Frank Liefooghe