Aanbellen bij James Ensor in Oostende

Tussen de appartementsgebouwen van de Vlaanderenstraat ligt het negentiende-eeuws Ensorhuis met als overbuur de meer dan 30 verdiepingen van het Europacentrum. We kunnen niet spreken van een echt museum want de werken die er hangen zijn reproducties op ware grootte. Wel krijgen we een idee hoe de leefwereld van de schilder er uitzag in het begin van de 20ste eeuw. De bezoeker kan vrij rondlopen in dit burgerhuis en de ruimten bezoeken waarin James leefde en werkte. Voor de toegangsprijs moet je het zeker niet laten want voor een ticket betaal je € 1. Goedkoper kan het niet als je rekent dat het huis ook moet onderhouden en bewaakt worden.

   

Als je binnenkomt, kom je terecht in een winkelruimte. En inderdaad, hier verkochten de oom en de tante van de schilder schelpen, speelgoed, prentkaarten en vooral maskers. Die maskers liggen nog steeds achter glas in de oorspronkelijke winkelkasten. Zoals men weet, zijn maskers alom aanwezig in het hele oeuvre van de kunstenaars. En het is bij zijn oom en tante dat de jonge James die inspiratie heeft opgedaan. Na hun overlijden kwam het huis in 1917 in zijn bezit. Uit eerbied voor hen liet hij de winkelruimte ongewijzigd en bewoonde het huis tot aan zijn dood in 1949. Achteraan hangt nog zijn jas en hoed die zijn blijvende aanwezigheid symboliseren.

Op het tussenverdiep kan je een video bekijken over het Oostende ten tijde van Ensor. De video bevat origineel filmmateriaal van de gekende cineast Henri Storck. Daarnaast ligt het bureau van de schilder dat nu dienst doet als ruimte voor wisselende tentoonstellingen.

   
   
   
   

De Ensors leefden op de eerste verdieping. We wandelen achtereenvolgens door hun eetkamer aan de achterkant en het Blauwe salon aan de straatkant. Deze twee kamers zien er nog uit zoals de schilder ze heeft achtergelaten. Het meubilair, het harmonium en alle andere voorwerpen zijn origineel, de schilderijen zijn, zoals gezegd, reproducties. Zo hangt in het Blauwe salon een indrukwekkende namaak van zijn Intocht van Christus in Brussel waarvan het origineel nu in de Los Angeles te bezichtigen is. In dit salon kom je echt terecht in de intimiteit van de kunstenaar want zoveel voorwerpen verwijzen naar hem en zijn kunst. We kunnen er ook enkele waardevolle vazen bewonderen.

   

Misschien heb je na het bezoek honger of dorst gekregen? Je kan in de buurt terecht in twee gekende Oostendse horecazaken: het eethuis Kombuis (Van Iseghemlaan), waarover al veel lof verscheen in de pers,  en de drankgelegenheid  Botteltje[1] (Louisastraat) waar je een 300-tal streekbieren kunt proeven. Gezondheid!

Wil je nog enkele originele werken van Ensor zien, dan kan je terecht In het Provinciaal Museum, Mu.Zee, aan de Romestraat in Oostende:

     

[1] Oostends dialect voor flesje. Bemerk de Engelse invloed (bottle).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>